Type Breakdancers - Breakdance Deen

Hoe zit dat nou? Breakdance NR1 is groot, de Breakdance NR2 is nog groter en de NR3 is weer kleiner dan de NR1 en NR2, we proberen het u hier uit te leggen. Breakdancers zijn er in verschillende soorten en smaken maar ook vele fabriekanten maken Breakdancers, o.a. Kolmax, Safeco, Sobema, Nauta Bussink, ARM Rides maar ook HUSS (Duitsland) en deze is een van de bekendste en meeste verkochte, we beperken ons even voor de uitleg alleen tot HUSS. HUSS is een attractie bedrijf die in jaren 80 en 90 vele attracties bouwden voor kermissen en pretparken, naast Breakdancers leverde zijn ook Magic, Circus Circus, TopSpin en Enterprise zij leveren nog steeds attracties maar alleen aan pretparken, firma SAD uit Duitsland heeft de kermisattracties voor onderhoud over genomen. Onderaan de pagina vind u een perfecte uitleg door Ride Specialist Ruben Koet van Xtremrides.

NR1: In 1985 kwam als eerste de Breakdance NR1 uit, simpel weg omdat het de eerste serie was krijgt hij de NR1 mee, deze NR1 breakdancer herken je aan de vlakke draaischijf die schuin omhoog loopt onder 7,5 graden, heeft 4 kruizen met aan ieder kruis 4 gondels (totaal 16 gondels) en een achterwand. Fotos van verschillende Breakdancers NR1 vind u hier.

NR2: Door het succes van deze attractie besloot HUSS nog een Breakdancer serie te bouwen, deze die meer mensen kan verwerken tijdens een rit, dit werd de Breakdance NR2, deze Breakdancer is vrijwel hetzelfde als de NR1 maar is een slagje groter, heeft ook een grote achterwand, ook een vlakke vloer onder 7,5 graden schuin omhoog, maar dan met 6 kruizen erop met aan ieder kruis 4 gondels (totaal 24 gondels). Hier rechts op de foto, een van onze favoriete Breakdancer van type NR2, deze is van Kinzler Duitsland. Fotos van verschillende Breakdancers NR2 vind u hierOmdat de Nr2 een enorme bouwpaleis is, meer personeel, slaapwagen, pakwagens, pachtgeld, oppervlakte ect is er gekeken naar een Breakdancer die sneller op en afgebroken kan worden en ook tevens kosten besparend is, daar komt Breakdance NR3 om de hoek kijken.

NR3: De Breakdance NR3 is een stuk kleiner, heeft een piramide vloer, dus geen vlakke vloer maar vanuit het midden loopt het 7,5 graden schuin rondom naar beneden toe, heeft 4 kruizen met ieder 4 gondels (16 in totaal) en heeft geen achterwand en daardoor een snellere op en afbouw, in het midden zien we vaak een diamant of discobollen. Ons kermismodel is dus een NR3 breakdancer. Fotos van verschillende Breakdancers NR3 vind u hier.

NR4/RODEO: Dan hebben we ook nog een de NR4 De Rodeo, deze komen we alleen tegen in pretparken, deze heeft 3 armen en aan deze armen zitten kruizen of beter gezegd, draaiplateu's en heeft geen vaste draaischijf maar zijn het de armen die in zijn geheel met de middenton draaien, daarnaast heeft deze NR4 vaak een thema wat past bij het betreffende park. 

NR5: En sinds 2021 kondigde HUSS aan met een nieuwe type Breakdance te komen, omdat HUSS alleen voor pretparken bouwt verwachten we deze niet op de kermissen. De NR5 is een meer moderne uitziende Breakdancer, de vraag is ook of hij Breakdance nog als naam mee krijgt, heeft 5 kruizen en ziet er in de aankondiging al erg virtueel en modern uit. Afwachten wanneer en waar de eerste zullen plaats vinden. rechts op de foto de NR5 nieuwe Breakdancer in aankondiging.

 

 

Hieronder een mooie video van Ruben Koet over de uitleg van verschillende Breakdancers.

Xtremrides kunt u hier volgen.