Kermis zonder verlichting en met name looplichten zijn niet meer weg te denken op de kermis en ook in miniatuur land zijn ze ruim schoots aanwezig. Maar hoe werkt dat nou en hoe sluit ik zoiets aan, hoe zit dat met weerstanden en leds? Vragen die geregeld voorbij komen op vele forums maar ook regelmatig gesteld worden aan de kenners. We proberen hier uitleg te geven over hoe dat nou werkt en dit samen met enkele voorbeelden uit onze attracties.
Voor de overzichtelijkheid tijdens deze uitleg onderscheiden we de looplichten in 2 soorten. De wel bekende looplicht printjes die zich kenmerken met looplichtkanalen, waarop de leds in serie aangesloten kunnen worden. Deze “standaard” leds kunnen 1.8mm, 3mm, 5mm of zelf 10mm zijn, iedere led heeft zijn eigen kleur en waar men vaak (vrijwel altijd) werkt met weerstanden.
Klik hier voor uitleg en aansluiten van looplicht print en leds.
De andere manier van looplicht/effecten is het werken met digitale pixel leds, deze leds werken anders dan de hierboven genoemde “standaard” leds. Een digitale led kan namelijk alle kleuren maken en het aansturen van deze leds werkt ook totaal anders dan een looplichtprintje. Bekende digitale leds kun je vaak terug vinden in een ledstrip die je in de winkel kunt kopen. Maar let wel, ook hier zit een verschillen in. RGB leds in een strip kunnen alle kleuren maken en elke led, kortom de gehele strip geeft dan ook een en dezelfde kleur, deze RGB leds gebruiken we niet!!! Digitale pixel leds kunnen ook alle kleuren maken maar daar in tegen kunnen ze ook los van elkaar, dus ieder afzonderlijk een andere kleur geven. Bekende digitale leds waar veel mee gewerkt word in miniatuur kermis en op de kermis zelf is o.a. het type WS2811 en/of WS2812, deze zijn er ook in verschillende soorten en maten.
Klik hier voor het aansluiten, aansturen en programmeren van Digitale Pixel leds!